Plezalna tehnika

Izvedba obžagovanja in oblikovanja v urbanem okolju na odraslih drevesih se izvaja v krošnjah, ki običajno segajo zelo visoko. Vsi arboristični ukrepi na drevesih so višinsko delo, ki poleg znanja biologije zahteva tudi ustrezno plezalno znanje in delovne izkušnje. Varnost zagotavljamo z izborom ustrezne opreme in osebne zaščite, seveda pa z znanjem in odnosom do dela.

Pred pričetkom dela zavarujemo delovišče, ki mora biti varno za delavce in mimoidoče. Arborist preuči drevo in njegove potencialne šibkosti, v obzir pa mora vedno jemati tudi okolico in pripadajočo infrastrukturo (če so v bližini stavbe, ceste…). Obvezna je uporaba zaščitne opreme kot je čelada z zaščitno mrežo za oči in glušniki. Ko obžagujemo z motorno žago, moramo nositi protiurezne hlače, jakno in rokavice. Ko obžagujemo na tleh, moramo uporabiti čevlje z zaščito za prste.

Plezalna tehnika zahteva uporabo plezalnega pasu, več vrvi, avtomat za varovanje, vponke z matico ali avtomatskim zapiralom in razne škripce in prižeme. V krošnjo drevesa lahko splezamo, če je lepo razvejano in so nam veje na dosegu roke. V drevo lahko vstopimo tudi z avtodvigalom, kjer nam to okolica dopušča.

V kolikor nimamo teh dveh možnosti in je tudi lestev prekratka,se v krošnjo podamo s plezalno vrvno tehniko. Za pomoč pri plezanju lahko uporabljamo ostroge, ki si jih namestimo na čevlje in se s špicami zabadamo v deblo. Omogočajo nam oprijem pri plezanju, uporabljajo pa se izključno pri poseku dreves, saj puščajo poškodbe na deblu. Uporaba vrvne tehnike zahteva precej znanja in spretnosti. Plezalno vrv namestimo v krošnjo z uporabo frače, obesimo jo z utežjo preko močne veje in fiksiramo.  Da se povzpnemo v krošnjo si na delovni pas pripnemo vrv skozi prižemo, tako da nam vrv teče med nogami. Z močjo telesa se počasi vzpenjamo,tako da z nogami vpetimi v stopno zanko izvajamo gibe podobne počepom. Ko dosežemo veje, podremo sistem za vzpenjanje, ampak se vseeno vedno varujemo, ko smo na vejah.

Podiranje dreves je vedno zahtevno in nevarno opravilo, ko pa smo v urbanem naselju omejeni s prostorom pa še toliko bolj. Za posek običajno nimamo dovolj prostora, zato drevo žagamo od vrha proti tlom in ga tako skrajšujemo, da padec debla ne podre stavbe ali sosedove ograje.