Sajenje dreves

Zgodaj spomladi in jeseni je čas za sajenje dreves. Prednost ima jesensko sajenje saj imajo sadike čez zimo možnost, da se dodobra ukoreninijo.

Najprej naredimo saditveni načrt, v katerem se odločimo za sadike in sledimo njihovim potrebam po svetlobi in prostoru.

V kolikor načrtujem večji nasad sadnega drevja je smiselna kemijska analiza zemlje, ki nam pove, kaj naša zemlja vsebuje in kaj ji je potrebno dodati, v vsakem primeru pa celostna ureditev posaditve nasada.

Pomembno je, da poznamo značilnost rastišča drevja, ali so tla kamnita in ilovnata, zadržujejo vodo ali so prepustna, kar nam pomaga pri pripravi sadilne jame.

Sadilno jamo pripravimo mesec dni preden vanjo posadimo drevo. Jama mora biti širine 1m in globine 40cm, da se dodobra prezrači in razrahlja. Pri izkopu jame zgornjo in spodnjo plast zemlje ločimo na dva kupa. Zgornja plast izkopa se imenuje živica, spodnja pa mrtvica. Mrtvico zmešamo z kompostom, da ji dodamo potrebne hranilne snovi. V sadilno jamo zabijemo kol, ki bo služil kot opora mladi sadiki.

Kupimo močno in nepoškodovano sadiko. Na lesu morajo biti brsti, korenine pa dobro razvite. Sadiki odrežemo poškodovane dele korenin, močnejše pa nekoliko prikrajšamo. Korenine sadike namočimo v mešanico zemlje in vode, kateri lahko dodamo fungocid, da sadiko zavarujemo pred boleznimi.

V kolikor imamo v zemlji voluharja, koreninski sistem zaščitimo z žičnato mrežo v katero nasujemo rodovitno zemljo. V sadilno jamo položimo na dno zemljo živico. Nad njo položimo korenine sadike tako, da cepljeno mesto sadne sadike sega približno 20 cm nad nivo zemlje in zasujemo z rodovitno zemljo in hlevskim gnojem. Hlevski gnoj ne dajemo direktno na korenine. Količek za oporo mora bit 10cm stran od debla na južni strani in ko zemljo okoli sadike pohodimo in poteptamo, sadiko z natezljivo vrvico še privežemo na količek.

Vsaki sadiki prilijemo obilico vode.