Obrezovanje dreves

Obrezovanje dreves, še posebej visokih, mora biti izvedeno strokovno in skrbno, saj lahko drugače z obrezovanjem naredimo več škode kot koristi.

V podjetju Proarbo nudimo:

    • obrezovanje okrasnih dreves
    • obrezovanje sadnega drevja
    • pomlajevanje dreves
    • oblikovanje krošnje
    • obrezovanje grmovnic in ostalih rastlin

Imamo znanje in izkušnje za strokovno obrezovanje tako listnatih dreves kot tudi iglavcev. Obrezovanje je potrebno prilagoditi vrsti, starosti in legi rastline ter tudi letnemu času, ko se obrezovanje opravlja. Z neizkušenim obrezovanjem in nepoznavanjem lastnosti posameznih rastlin lahko naredimo nepopravljivo škodo.

Redno obrezovanje
Redno vzdrževanje prestavlja redno rez drevnine, ki mora biti sprotna in strokovna. Ker redno obrezovanje zanemarimo se namesto tega pogosto izvaja koljarjenje, kar pomeni rez večletnega prirasta. Se pogosteje pa se na nekaj let krošnje kar obglavlja. Taksno obrezovanje prenašajo samo vrbe, vse ostalim drevesom pa močno skrajša življenjsko dobo. Pomembno je, da sprotno omejujemo zunanjost krošnje in izžagavamo sekundarne veje. S pravočasno, redno in strokovno nego mladega drevesa se je v veliki meri mogoče izogniti težavam in stroškom, ki bi se sicer pojavili s povečevanjem dimenzij drevesa. Pred vsakim obrezovanjem s stranko določimo cilje in možnosti obrezovanja.

Obrezovanje listnatih dreves

Okrasna listnata drevesa morajo oblikovati lepo krošnjo, da lahko v pogledu nanj uživamo, najdemo zavetje in senco. Osnovno vejno ogrodje naj bo sestavljeno iz nekaj primarnih ogrodnih vej. Ogrodnih vej ne krajšamo, odstranimo pa sekundarne veje, predvsem močne in pokončne, ki bi lahko tekmovale s primarnimi in jih ogrožale. Listavci najbolje prenašajo poletno rez, saj le-ta tudi upočasni rast.

Obrezovanje iglavcev

V nasprotju z listavci, iglavci ne marajo obrezovanja. Obrezovanje jelke in smreke ni priporočljivo. V primeru da moramo odrezati vrh, je potrebna previdnost in zmernost. Vrh lahko nadomesti ena izmed najbližjih stranskih vej, po vsej višini iglavca pa tudi skrajšamo dolge stranske veje, da bo obrezano drevo izgledalo čimbolj naravno.

Taxus baccata (tisa) in Picea omorika (polsrebrna pančičeva smreka) sta edini, ki ju lahko obrezujemo. Pregoste veje lahko razrečimo in odrežemo moteče veje, ki izraščajo iz debla, paziti moramo le, da ne naredimo prevelikih ran. Obrezujemo ju konec februarja, ko sta še v mirovanju.

Kontaktirajte nas za brezplačen ogled in izdelavo ponudbe na 031/496-308 (Grega).