Zasaditev dreves v urbanem okolju

Pomemben del urbane arboristike je tudi sajenje dreves. Izbira drevesne vrste mora biti pravilna za predvideno rastišče in okolje zasaditve, predvsem pa sta pomembni kvaliteta sadike ter pravilno izvedeno sajenje. V urbanem okolju se mora upoštevati razpoložljiva svetloba, prostor za rast korenin in krošnje, vodni režim in pa tudi občutljivost drevesa na onesnažen zrak. Pozornost moramo nameniti tudi okolici, kjer bo drevo raslo, da se koreninski sistem ne razširi pod tlakovci, asfaltom, podpornih temeljev in zidov. Poleg tega se moramo izogibati sajenju preblizu zgradb ali visokih zidov in ograj, da se ne bo krošnja zaraščala v objekt.

Za sajenje vedno izberemo sadike z zdravo osnovo in pravilno razvitimi koreninami. Deblo in veje morajo biti brez vidnih poškodb. Če želimo, da bo okrasno drevo zdravo in lepo raslo, izberemo sadiko z ravnim deblom z enim vrhom in enakomerno razporejenimi vejami. Tako imamo z drevesom tudi manj vzdrževanja in  se izognemo sanaciji vzgojne rasti.

 

Okrasna drevesa cenimo zaradi estetske funkcije, veseli pa nas tudi posedanje v njihovi senci.

Listnata drevesa vedno sadimo, ko je rastlina brez listov, torej oktobra ali novembra. Listavec brez listov miruje in lažje prenese presaditev, saj je v tem času manj občutljiv na zunanje dražljaje.

Iglavce lahko zasadimo od srede avgusta do srede septembra, saj se pred zimo do dobra ukoreninijo.

Če potrebujete strokovno pomoč pri izbiri rastlin in sajenju, nas kontaktirajte na 031/496-308 (Grega) in z veseljem vam bomo pomagali.