Obrezovanje sadnega drevja

Pravilno obrezovanje in oblikovanje sadnih dreves, ohranja rastlino rastno in zdravo, vpliva na velikost, obliko in izboljšuje okrasno funkcijo. Pravilno obrezovanje sadnih dreves nas nagrajuje z obilno rodnostjo. Strokovno obrezovanje je še posebej obvezno pri mladih rastlinah, da se pravilno oblikuje ogrodje enakomerno razporejenih vej.
Za pravilno obrezovanje moramo poznati osnovne zakonitosti rasti. Koreninski sistem rastline je zrcalna slika krošnje, le da je pod površjem tal. V koreninah je shranjen škrob in sladkorji, ki nastanejo v listih pri fotosintezi. Iz tal črpajo vodo in rudninske snovi in jih pošiljajo navzgor v nadzemne dele rastlin. Korenine začnejo spomladi, še pred pojavom listov pošiljati močan tok sokov v poganjke.

Pri zimskem obrezovanju z rezjo odstranimo kar nekaj popkov. Ker preostali popki dobijo več soka, kot bi ga sicer, je rast poganjkov iz teh popkov bujnejša. Z zimsko rezom ne smemo pretiravati, ker drugače porušimo razmerje med velikostjo krošnje in korenin. Pri premočni rezi, bo rastlina začela poganjati manj daljših poganjkov, ki bodo predolgi in premalo trdni. Zimsko rez opravljamo konec februarja ali v začetku marca, temperatura ne sme biti pod -5 ˚C.

S poletno rezjo rastlino umirjamo v rasti. Z odstranitvijo olistanih poganjkov bo rastlina izdelala in v korenine poslala manj rezervnih snovi, zaradi česar bodo novi poganjki spomladi manj številni in šibkejši. Poletno rez rastline prenašajo zelo dobro, ranjena mesta se zelo hitro zacelijo, tako da so rastline le krajši čas izpostavljene vdoru različnih povzročiteljev bolezni.

Z zgodnjo poletno rezjo ( sredina junija do začetka julija ) spodbudimo razvoj cvetnih popkov. Pri pozno poletni rezi samo izjemoma odženejo novi poganjki. Poletno rez je potrebno zaključiti do sredine septembra, ko rastline preidejo v fazo mirovanja. Poletne rez ne smemo opravljati v hudi vročini in suši.

Redno je potrebno skrbeti tudi za pomlajevanje dreves s pravilnim pomladitvenim rezom. Pomlajevanje dreves poteka postopno, vsako leto malo, da ni zarastline prevelik šok. S pravilnim pomlajevanjem sadnih dreves podaljšamo njihovo rodnost.

Informativne cene obrezovanja sadnega drevja si lahko pogledate na tej povezavi, za točnejšo ponudbo pa nas kontaktirajte na 031/496-308, da se dogovorimo za ogled!