Obrezovanje živih mej

Način obrezovanja živih mej se razlikuje glede na vrsto rastline in želja strank. Pri nas so najbolj pogoste žive meje iz cipres (ameriški klek), lovorikovca in belega gabra.

Ciprese strnjene v živo mejo je potrebno vzdrževati z rezom že od začetka. Zamujeno rez težko nadoknadimo. Režemo lahko od sredine aprila do konca avgusta, tudi trikrat letno. Obliko in višino žive meje vzdržujemo z rezom po vrhu in ob straneh. Vzdržujemo spodnji del širši kot zgornji, tako ciprese po vsej višini dobijo dovolj svetlobe.

Paciprese se ne obnavljajo iz starega lesa, zato jih oblikujemo z redčenjem. Pri obrobju krošnje prirežemo dolge veje in preusmerimo rast na stranske poganjke. Po nekaj letih, ko se na odrezanih vejah že razvijejo stranski poganjki, odstranimo še stare veje. Postopek vsakih nekaj let ponavljamo.

Pri živi meji iz lovorikovca je redno obrezovanje zelo pomembno, saj s tem spodbudimo gostejšo in hitrejšo rast. Veliko ljudi dela napako in jih ne obrezuje, ker želijo, da čimprej dosežejo določeno višino. A to je narobe, saj potem živa meja ne pridobiva na kompaktnosti, zaradi česar so sadike tudi bolj ranljive.

Beli gaber tvori zelo lepo živo mejo, edina pomanjkljivost je, da je listopadna. Paziti je potrebno na redno pomlajevanje žive meje, sicer se srednji del preveč odebeli in jo je zelo težko znižati na primer na polovico. Pri nižanju stare žive meje iz gabra vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake, saj nepravilni rez lahko povzroči propad rastline.

Pokličite nas na 031/496-308, da se dogovorimo za ogled!