Obžagovanje dreves

Z arboristično oceno najprej določimo cilje oziroma namen obžagovanja. Običajno drevesa v urbanem okolju nimajo dovolj prostora za rast in pričnejo s krošnjo siliti v električne napeljave ali zgradbe.

Dobro je, da že tekom rasti redno in pravilno oblikujemo rast drevesa. Zavedati se moramo, da vsaka odžagana veja za drevo predstavlja poškodbo in posledično razkroj v območju reza. Krošnje obžagujemo le 15-20%, saj vsi večji posegi v strukturo lahko povzročijo propad drevesa. Drevesa lahko obžagujemo skozi celo leto, odvisno pa je tudi od drevesne vrste. Najbolj priporočljivo je obžagovanje poleti, ko so drevesa v aktivni rasti imajo dovolj hrane in ugodne vremenske pogoje, da se obžagani deli hitro pocelijo in zarastejo.

Pri obžagovanju je zelo pomembna tehnika. Tehnike se razlikujejo glede na starost drevesa in namen obžagovanja. Vzgojna rez se izvaja pri mladem drevesu z namenom oblikovanja krošnje in celotnega izgleda drevesa. V grobem odstranimo veje, ki so slabotne, mrtve ali poškodovane. Odstranimo tudi veje, ki se križajo, vraščajo ena čez drugo ali v notranjost krošnje. Strmimo k trikotni obliki krošnje, kjer se veje začnejo na želeni višini in so spodaj daljše kot pri vrhu. Prve veje se morajo začeti na višini, ki omogoča prehodnost, še posebej če stoji ob pešpoti ali cesti. Drevo naj ima en vrh, izogniti pa se moramo tudi rasti predebelih vej, katerih premer je debelejši od polovice debeline samega debla. Takšne veje so nevarne za lomljenje. Ko oblikujemo razporeditev vej si drevo predstavljamo iz ptičje perspektive in ciljamo na lepo zastopanost vej enakomerno iz vseh strani debla. Vzgojna rez je najpomembnejša, saj s pravočasno nego obvarujemo drevo pred večjimi poškodbami in posekom.

Redčenje in čiščenje krošnje izvajamo, da drevo ohranimo zdravo in varno. Odstranjujemo mrtve, odmirajoče in bolne veje. Krošnjo redčimo, da do debla pride več svetlobe in odstranjujemo sekundarne veje. Veje so tako bolj obraščene. Z redčenjem zmanjšamo pritisk vetra na celotno krošnjo, da se izognemo lomljenju.

 

Pokličite nas na 031/496-308, da se dogovorimo za ogled in izvedbo!